Forbrukslån

Når man søker om forbrukslån (www.nettavisen.no/forbrukslån), så følger tilbyderne visse vurderingskriterier, og det er derfor viktig å gi dem de opplysningene som påvirker disse betingelsene. Betingelsene man finner hos de forskjellige tilbyderne, er i første omgang at man ikke får lån hvis man har betalingsanmerkninger. Unntakene fra dette er kun hvis man søker hos en tilbyder som tilbyr lån til personer med betalingsanmerkninger. Disse tilbyderne krever sikkerhet i bolig, og vil være dyrere enn ordinære tilbydere, men det kan være en løsning for personer å komme ut av en vanskelig situasjon. I tillegg til dette må man vanligvis ha en inntekt og man må ha fylt en viss alder avhengig av tilbyder. For å få frem inntekt, er det viktig å informere om alt som kan dokumenteres. Utover disse grunnleggende betingelsene, så vil du bli vurdert i forhold til din inntekt og hvor mye gjeld du har. Det vil være grunnlag for en individuell vurdering for å tilby deg rentesats og for å vurdere hvor mye tilbyderne er villige til å låne deg. På grunn av at man vil bli individuelt vurdert, så må man fylle ut en søknad hos hver tilbyder for å få vite hva de er villige til å tilby. For å være sikker på at man får tilbud om det lånet man ønsker, er det derfor viktig at opplysningene man må oppgi gir et så riktig bilde som mulig. Mange tenker at dette ikke kan påvirkes, men det kan det. Man kan planlegge hvordan bildet ser ut med noen enkle steg.

Bli kvitt alle betalingsanmerkninger

Det første man bør være sikker på, er at man ikke har utestående betalingsanmerkninger. Dette kan skje enten ved at man har uoppgjorte krav mot seg, eller at man ikke har sjekket at kredittvurderingsbyråene har slettet en anmerkning etter at et krav er oppgjort. Tidligere måtte man vente i hele tre år før man kunne få slettet en betalingsanmerkning, men det gjorde at det var ekstremt vanskelig for personer som fikk betalingsproblemer å komme seg ut av den vanskelige situasjonen igjen. Derfor er dette blitt endret slik at man skal kunne slette en betalingsanmerkning så snart man kan dokumentere at den er oppgjort. Du bør derfor være sikker på at disse er slettet før du søker. Hvis det er registrert en anmerkning i din kredittvurdering, så vil du ikke få lån. Hvis du har hatt en anmerkning, så bør du kontakte de kredittvurderingsbyråene som tilbydere vanligvis benytter og sjekke at de har slettet anmerkningen din. Hvis du har pågående rettslige saker på dette området, så må disse avklares før du kan få et lån, i alle fall med gode betingelser.

Opplyse om alle inntekter

For å sikre at tilbyder er klar over alle inntekter du har, så ta med alle ting som ikke kommer frem av selvangivelse eller lønnsslipper. Hvis du har inntekter fra idrettslag eller andre ideelle organisasjoner som ikke skal beskattes, eller til og med inntekt for private oppdrag som er innenfor lovlige beløp, så informer om disse også. Ta også med leieinntekter hvis du leier ut et rom eller en parkeringsplass. Dette vil gjøre at tilbyder får det riktige inntektsbildet.

Betal ut kredittkortgjeld

Du kan også redusere din gjeld ved å bli kvitt smålån eller kredittkortgjeld. Utestående beløp på avbetalinger og kredittkort telles som utestående gjeld, og vil redusere det økonomiske inntrykket. Hvis du har mye kredittkortgjeld, så vil dette trekke ned mer enn om du har forbrukslån.

Søk om refinansiering av andre smålån samtidig

Hvis du ønsker å gi et så bra bilde som mulig, så søker du samtidig om refinansiering av kredittkortgjeld og smålån. På denne måten vil du ikke ha annen utestående gjeld enn den du får til ny tilbyder, og da vil de kunne tilby høyere beløp og bedre betingelser.